Litteken verzorgenLitteken verzorgen

Hoe je je litteken het beste verzorgt

Verzorg je litteken

Je wond lijkt goed te genezen. Alleen jammer van dat litteken. Vooral een litteken in je gezicht of op je armen valt toch wel op. Zou dat zo blijven? Je vraagt je misschien af: hoe kan ik mijn litteken het beste verzorgen? En hoe herstelt mijn litteken zo optimaal mogelijk?
Als de huid geneest, na een ongeval of operatie, blijft een litteken over. De meeste littekens zien er eerst wat rood en dik uit, maar die verschijnselen kunnen verdwijnen na verloop van tijd. Een normaal litteken wordt na 6 tot 9 maanden platter ¹. Ook wordt het weefsel zachter en de kleur lichter.

Maar er is ook een kans dat de klachten verergeren. Het litteken gaat meer jeuken en doet pijn. Ook wordt het dikker en stugger. Dit wordt een hypertrofisch litteken genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 2 littekens na een operatie hypertrofisch wordt. Bij brandwondenlittekens is gebleken dat zelfs 90% hypertrofisch wordt ², ³, ⁴. Begin na wondsluiting meteen met littekenbehandeling om de kans op een hypertrofisch litteken te verminderen.

litteken verzorgen

Kun je invloed uitoefenen op een litteken?

We weten tegenwoordig veel over hoe littekens te verzorgen. En we kunnen het genezingsproces van een litteken beïnvloeden. Er is een littekenbehandeling die wereldwijd bekend en wetenschappelijk bewezen is. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van siliconenverbanden of siliconengel als best mogelijke preventie en behandeling van het litteken 5. Sinds 1983 is bekend dat siliconen simpel, veilig en effectief zijn. De meest voorgeschreven siliconen littekenbehandeling door artsen is Scarban.

Hoe werkt siliconen littekenbehandeling van Scarban?

Scarban siliconenverband en gelWat we weten is dat siliconen het hoge vochtverlies bij littekenvorming tegengaat. De beschadigde huid verliest te veel vocht, terwijl dat vocht nodig is om te herstellen. Verliest de huid te veel vocht dan groeit het litteken en verergeren de klachten van het litteken. Scarban houdt het vocht vast en zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest. Zo herstelt het litteken sneller en beter.

Na wondsluiting heb je twee jaar de tijd om invloed uit te oefenen op de vorm van je litteken. Na twee jaar kun je niets meer aan de vorm van je litteken doen. Je kunt wel nog invloed uitoefenen op de stugheid, de jeuk en de pijn. Hoe eerder je begint met siliconen littekenbehandeling van Scarban, hoe beter je litteken herstelt.

Begin dus direct je litteken te verzorgen met Scarban als de wond gesloten is. Dan loop je minder risico dat klachten als jeuk en roodheid verergeren. En heb je de meeste kans op een litteken, dat nauwelijks zichtbaar is en bijna niet opvalt.

Siliconen of littekencreme?

We adviseren om siliconentherapie te combineren met een goede hydraterende littekencreme, zoals ALHYDRAN. Siliconen werken op de huid en beperkt het vochtverlies. Decrème werkt in de huid en trekt vocht naar de plekken waar de huid het nodig heeft. De oplossingen versterken elkaar. Zowel siliconentherapie als hydratatie worden in de internationale richtlijnen voor littekenbehandeling benoemd.

¹ Burd A,  Huang L. (2005) Hypertrophic Response and Keloid Diathesis: Two Very Different Forms of Scar. Plast. Reconstr. Surg. 116(7):150e-157e.

┬▓ Gauglitz G, et al. (2011) Hypertrophic Scarring and Keloids: Pathomechanisms and Current and Emerging Treatment Strategies. MOL MED 17(1-2)113-125

┬│ Deitch EA, et al. (1983) Hypertrophic burn scars: analysis of variables. J. Trauma. 23:895ΓÇô8. 20.

⁴ Lewis WH, Sun KK. (1990) Hypertrophic scar: a genetic hypothesis. Burns. 16:176–8.

5 Monstrey S, Middelkoop E, et al. Updated scar management practical guidelines: noninvasive and invasive measures. Journal of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery 2014.

Gebruik Scarban om een eind te maken aan jouw littekenklachten