Jeukend littekenJeukend litteken

Jeukend litteken? Zo stop je de jeuk

Je wordt er gek van. Van dat litteken dat steeds jeukt. Betekent het dat de huid geneest? Hoort het erbij? En vooral: kun je er zelf iets tegen doen?

Een jeukend litteken is allesbehalve prettig. De kans dat je door te krabben het litteken verergert, is groot.

Hoe groter en hoe dieper de huid beschadigd is, hoe meer kans je loopt, dat de huid niet normaal herstelt. Je loopt dan ook meer risico op een litteken. Wanneer je een litteken krijgt kun je ook last krijgen van klachten als pijn, roodheid, stugheid en jeuk.

Het ene litteken veroorzaakt meer jeuk dan het andere. Van brandwonden is bekend dat ze erg kunnen jeuken. Daarom vraagt elk litteken een goede verzorging.

Hoe ontstaat een litteken?

De beschadigde huid wordt vervangen door nieuwe huid. De nieuwe huid maakt een weefsel aan die zich vormt tot littekenweefsel. Het weefsel bestaat voor een groot deel uit collageen, dit maakt de huid aan voor de vorming en de stevigheid van de nieuwe huid. Daarnaast maakt het weefsel elastinevezels aan, deze elastinevezels zorgen voor soepelheid en elasticiteit van de huid. Samen dragen ze bij aan het littekenweefsel, dat voorkomt dat de huid opnieuw open gaat.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat de huid bij het herstellen nodig heeft. Twee factoren zijn het belangrijkst:
ΓÇô het vasthouden van de vocht
ΓÇô het vochtig houden (hydrateren) van het litteken.

Hoe kom je nu van de jeuk af?

Uit (wetenschappelijk) onderzoek weten we dat littekenweefselvorming te maken heeft met een verstoorde vochtbalans. De huid verliest te veel vocht. Je krijgt meer jeuk. Ook roodheid en stugheid nemen toe. Je verkleint de kans op een afwijkend litteken én vermindert de jeuk en andere klachten door gebruik te maken van een speciaal siliconenverband of -gel.

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van siliconenverband en siliconengels. Siliconen sluiten de huid goed af, zodat je huid niet te veel vocht verliest. Het litteken en de klachten die bij de littekens horen verminderen.

Scarban laat duidelijke verbeteringen zien bij littekens:

  • Vermindering van jeuk
  • Afname van roodheid
  • Toename van soepelheid van de huid
  • Minder pijn
  • Vermindering van hoogte (vlakker litteken)

Gebruik Scarban om een eind te maken aan je jeukende litteken.