Litteken pijnLitteken pijn

Waarom doet mijn litteken pijn?

ΓÇ£Misschien is pijn een te groot woord, maar mijn litteken trekt nog wel behoorlijk. Soms ben ik bang dat er iets niet goed is. Of dat het nooit meer goed komt.ΓÇ¥

Hoe ontstaat de pijn?

LittekenpijnLittekenpijn komt veel voor, meer dan je denkt. De pijn kan optreden na elke operatie. Dit is natuurlijk per persoon verschillend.

Sommige operaties geven een grotere kans op littekenpijn, zoals na een hart- of longoperatie, een borstamputatie, een operatie aan schouder of lies (liesbreuk).

Er zijn verschillende oorzaken voor deze pijn:

ΓÇô het litteken zit op een gewricht, zodat je bij elke beweging pijn voelt;
ΓÇô stijfheid van het litteken;
ΓÇô zenuwen zijn bekneld of beschadigd. Het advies is dan om naar de huisarts of specialist te gaan.

Welke klachten kun je hebben?

Als het koud is of juist heel warm kun je een pijnlijk gevoel krijgen bij je litteken. Een gevoel dat veel mensen omschrijven als een ΓÇÿtrekkendΓÇÖ gevoel.

Een andere klacht is voortdurende pijn bij het litteken. Af en toe kan er ook een flink stekende pijn voorkomen.

De pijn kan nog maanden na de operatie ontstaan.  Hoelang deze blijft bestaan, is per individu en indicatie verschillend. Hieronder gaan we dieper in op hoe je je pijn kunt verminderen

Wat is er te doen aan littekenpijn?

Zoals je ziet, kan de pijn verschillende oorzaken hebben. Heb je last van een onrustig litteken? Trekt het litteken of zit het litteken op een gewricht? Dan adviseren wij om de huid rondom het litteken elke dag te masseren.

Daarnaast adviseren wij om Scarban siliconenverbanden of Scarban siliconengel te gebruiken om het littekenherstel te bevorderen. De werking van beide producten is identiek, maar welke je gebruikt, hangt van de locatie van je litteken af.

Scarban zorgt voor een siliconenlaag op het litteken en de omliggende huid. Hierdoor vermindert het vochtverlies vanuit het litteken. De huid in en rondom het litteken wordt minder actief. Het pijnlijke en ΓÇÿtrekkendeΓÇÖ gevoel neemt af en verdwijnt.

Is je litteken rustig en zit het niet op een gewricht, maar heb je wel last van littekenpijn? Dan kun je het beste overleggen met je huisarts of specialist. Ook als de operatie al enige tijd geleden is. Als er iets mis lijkt te zijn met de zenuwen of de zenuwtakken, kun je een verwijzing voor de specialist krijgen.

Gebruik Scarban voor het beste resultaat