littekenbehandelinglittekenbehandeling

Littekenbehandeling: start binnen 3 maanden (voor het beste resultaat)

Wanneer kun je met een littekenbehandeling beginnen? Wat is het beste moment daarvoor? Dit zijn vragen die Iris Westra en Frank B. Niessen hebben onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift ‘JCAD’¹ in oktober 2016. Het betreft een onderzoek naar de toepassing van siliconenverbanden bij hypertrofische en keloïde littekens.Het betreft een onderzoek naar de toepassing van siliconenverbanden bij hypertrofische en keloïde littekens. Het onderzoek is uitgevoerd in het VU Medisch Centrum van Amsterdam.

Het onderzoek bevestigt de positieve effecten die SCARBAN heeft bij de behandeling van hypertrofische en keloïde littekens. Dit zijn probleemlittekens met verdikkingen. Ze kunnen veel klachten als pijn en jeuk geven.

Opzet van het onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar de beste behandeling van hypertrofische en keloïde littekens. Sinds 1970 weten we al dat siliconenverband effectief werkt bij de littekenbehandeling.

Waar nog weinig onderzoek naar gedaan was, zijn vragen als: wat is het beste moment om te beginnen met de siliconenverbanden? En hoe lang moet het siliconenverband eigenlijk gebruikt worden? Daarover was nog niet zoveel bekend.

Iris Westra en Frank Niessen hebben hier onderzoek naar gedaan. Er deden 224 patiënten mee aan het onderzoek: 205 met hypertrofische littekens en 19 met keloïd littekens.

Het siliconenverband SCARBAN werd aangebracht op de littekens. Patiënten kregen uitleg over het gebruik en het aanbrengen van het verband. Huidtherapeuten beoordeelden de littekens op 3 punten: kleur, dikte en elasticiteit. Alle littekens verbeterden op deze 3 punten door het gebruik van de siliconenverbanden van Scarban.

De patiënten werd gevraagd naar hun ervaringen met Scarban. Ze bleken zeer tevreden te zijn met de bereikte resultaten.

Wat is het beste moment om te starten met een littekenbehandeling?

Uit het onderzoek blijkt dat je het beste binnen 3 maanden na wondsluiting kunt starten met de siliconenlittekenbehandeling om het beste resultaat te behalen. Tevens is duidelijk geworden dat deze behandeling ook effectief is bij oudere, hypertrofische én keloïde littekens. De siliconenverbanden van Scarban hebben een positief effect op de kleur, dikte en elasticiteit. Je litteken zal er minder rood uit gaan zien. Het zal dunner worden en je huid voelt soepeler aan.

Gebruik Scarban voor het beste resultaat